Ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki:

  • 4 banany
  • 150g daktyli
  • 200g mąki ryżowej lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
  • 40g kakao
  • 50ml oleju kokosowego
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 ciasteczka oreo
  • 250g ricotty
  • truskawki
  • wiórki kokosowe

Daktyle zalewamy wrzątkiem, po 20 min odsączamy z wody. Banany blendujemy z roztopionym olejem kokosowym i daktylami. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem. Suche składniki mieszamy z masą bananową i ekstraktem z wanilii. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki i wrzucamy do masy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50 min w temp. 160 stopni. Gdy ciasto ostygnie ubijamy ricottę z odrobiną stevii w pudrze i nakładamy na wierzch. Dekorujemy truskawkami, wiórkami kokosowymi i ciasteczkami oreo, które nie są fit… Smacznego!

Asia